• Asortyment
  • O nas
    • Historia
    • Wirtualny spacer
    • Rekomendacje
  • Wiedza
    • Taste Store Blog
    • Porady ogólne
    • Przepisy
    • O wołowinie
    • O cielęcinie
    • O wieprzowinie
    • O drobiu
    • O jagnięcinie
    • O dziczyźnie
  • Zakupy i transport
    • Jak kupować
    • Koszt transportu
    • Kiedy i jak dowozimy - Warszawa i okolice
    • Kiedy i jak dowozimy - cała Polska
    • Program lojalnościowy
    • Zwrot wkładów mroźniczych
  • FAQ
  • Regulamin
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
  • Kontakt
Logowanie Nowe konto
Taste Store
1. mięsny on-line od 2009 r.
0
0,00 zł   usd eur gbp
  • Wielkanoc
  • Pieczenie
  • Mięso
    • Mięsa gotowe do przyrządzenia
    • Wołowina świeża i sezonowana
    • Wołowina Wagyu certyfikowana
    • Steki
    • Cielęcina świeża
    • Jagnięcina świeża
    • Mięso królicze
    • Wieprzowina świeża
    • Drób świeży i mrożony
    • Dziczyzna świeża i mrożona
    • Kiełbasy z surowego mięsa
    • Zobacz wszystkie
  • Wędliny
    • Masarnia Słota Jodłowa
    • Dębina i Kuznocin
    • Wędliny od Dreszlera
    • Gliniana Wędzarnia
    • Spiżarnia domowa i Wolarek
    • Wędliny kresowe
    • Wędliny markowskie
    • Wędliny z Bacówki
    • Wędliny z dziczyzny
    • Wędliny z podróży po Europie
    • Wędliny z Poznania
    • Zobacz wszystkie
  • Grill
  • Garmaż
    • Wyroby Babci Jasi
    • Dania rybne i galarety
    • Dania w słoikach
    • Gołąbki
    • Kluski, pyzy, kopytka i inne
    • Krokiety, paszteciki i inne
    • Naleśniki
    • Pierogi
    • Placki
    • Sałatki i surówki
    • Smalce i masła
    • Zobacz wszystkie
  • Spożywcze
    • Kawior
    • Hummusy, smarowidła
    • Ketchupy, musztardy
    • Octy i octy balsamiczne
    • Oliwy, oleje
    • Przetwory owocowe, słodkości
    • Przetwory warzywne i owocowe
    • Sosy, dodatki
  • Kiszonki
  • Nabiał
  • Pieczywo
  • Przyprawy
  • Vege
  • Bony
Taste Store
0
0,00 zł   usd eur gbp
  • Wielkanoc
  • Pieczenie
  • Mięso
    • Mięsa gotowe do przyrządzenia
    • Wołowina świeża i sezonowana
    • Wołowina Wagyu certyfikowana
    • Steki
    • Cielęcina świeża
    • Jagnięcina świeża
    • Mięso królicze
    • Wieprzowina świeża
    • Drób świeży i mrożony
    • Dziczyzna świeża i mrożona
    • Kiełbasy z surowego mięsa
    • Zobacz wszystkie
  • Wędliny
    • Masarnia Słota Jodłowa
    • Dębina i Kuznocin
    • Wędliny od Dreszlera
    • Gliniana Wędzarnia
    • Spiżarnia domowa i Wolarek
    • Wędliny kresowe
    • Wędliny markowskie
    • Wędliny z Bacówki
    • Wędliny z dziczyzny
    • Wędliny z podróży po Europie
    • Wędliny z Poznania
    • Zobacz wszystkie
  • Grill
  • Garmaż
    • Wyroby Babci Jasi
    • Dania rybne i galarety
    • Dania w słoikach
    • Gołąbki
    • Kluski, pyzy, kopytka i inne
    • Krokiety, paszteciki i inne
    • Naleśniki
    • Pierogi
    • Placki
    • Sałatki i surówki
    • Smalce i masła
    • Zobacz wszystkie
  • Spożywcze
    • Kawior
    • Hummusy, smarowidła
    • Ketchupy, musztardy
    • Octy i octy balsamiczne
    • Oliwy, oleje
    • Przetwory owocowe, słodkości
    • Przetwory warzywne i owocowe
    • Sosy, dodatki
  • Kiszonki
  • Nabiał
  • Pieczywo
  • Przyprawy
  • Vege
  • Bony
  • Strona główna
  • Porady

Mięsne porady kulinarne

Pytania dot. sposobów przechowywania i przygotowywania mięsa lub wędlin. Podpowiedzi dla mniej doświadczonych kucharzy.

1. JAK DŁUGO MOGĘ PRZECHOWYWAĆ ZAMROŻONE MIĘSO?
  • wołowina 6-9 m-cy
  • wieprzowina 4-6 m-cy
  • cielęcina 6-9 m-cy
  • jagnięcina 6 m-cy
  • podroby 3-4 m-ce

2. JAK DŁUGO MOGĘ PRZECHOWYWAĆ MIĘSO W LODÓWCE?

Mięso w lodówce warto zapakować w pergamin!
  • wołowina 3-4 dni
  • wieprzowina 2-3 dni
  • cielęcina 2-3 dni
  • jagnięcina / baranina 2-3 dni
  • podroby 1-2 dni
  • gotowane potrawy z mięsa 2-3 dni
  • mięso z kością powinno być przygotowane w ciągu 24 godzin

Świeże mięso zapakowane próżniowo można przechowywać w lodówce do ok. 5-7 dni, oprócz mięs z kością, gdzie trzeba 2 dni odjąć od tego terminu.

3. ILE CZASU MOGĘ PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE WĘDLINY?

Wędlin w lodówce nie powinno przechowywać się w opakowaniach bez dostępu powietrza (np. w folii). Genaeralnie świeże wędliny powinno się przechowywać do trzech dni, a wędliny suche i podsuszane – do miesiąca. Trzeba pamiętać, że wędliny w plastrach tracą świeżość szybciej, niż wędliny w kawałkach. Przy przechowywaniu mięsa i wędlin nie wolno zostawiać produktów w temperaturze pokojowej, a następnie ponownie ich ochładzać czy zamrażać.

4. CO OZNACZA DOKŁADNIE 'BEJCOWANIE' LUB 'MARYNOWANIE'?

Marynowanie oznacza wstawienie mięsa do specjalnej zalewy zrobionej zazwyczaj z oliwy i przypraw: soli, pieprzu i przypraw do mięsa. Marynowanie powinno trwać:
  • wołowina - kilkanaście do kilkudziesięciu godzin
  • drób - kilka godzin
  • dziczyzna - kilkadziesiąt godzin
  • wieprzowina - kilkanaście godzin
  • cielęcina - 48 godzin

Marynowanie spełnia dodatkowo kilka funkcji:
  • powoduje szybkie dojrzewanie mięsa
  • mięso szybciej ulega zmiękczeniu podczas obróbki cieplnej
  • mięso staje się kruche,pulchne,soczyste,nabiera specyficznego smaku i zapachu.

5. Z JAKIEGO MIĘSA PRZYRZĄDZIĆ NAJLEPSZY ROSÓŁ?

Rosół najlepiej przyrządzić z dwóch rodzajów mięsa wołowego, w tym jednego z kością, czyli np. pręgi i szpondra lub antrykotu z kością i do tego skrzydło indyka.

6. JAKIE MIĘSO MOGĘ PODAWAĆ MOJEMU MAŁEMU SYNKOWI / CÓRECZCE?

Polecamy przede wszystkim mięso z młodych zwierząt czyli: jagnięcinę i cielęcinę. Małe dzieci można również karmić drobiem, sczególnie tym hodowanym w otrwartych zagrodach i karmionym naturalnym ziarnem. Pediatrzy zalecają podawanie mięsa dzieciom od 6-go miesiąca życia. W tym momencie w organizmie dziecka wyczerpują się zapasy żelaza jeszcze z okresu płodowego. Mięso jest najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, białka oraz dostarcza organizmowi witaminy B12, innych witamin z grupy B, witamin A i E oraz składników mineralnych.

7. JAKIE WINO DOBRAĆ DO JAKIEGO RODZAJU MIĘSA?

Generalna zasada mówi, że do białych mięs (drób, ryby) należy podawać białe wino, a do czerwonych (pozostałe) – czerwone. Jednak zasady są po to aby je łamać, a w przypadku łączenia smaków takie eksperymenty bywają szczególnie interesujące i owocne.

8. JAKIE MIĘSO LUB WĘDLINY SĄ ODPOWIEDNIE DLA OSÓB NA DIECIE?

To oczywiście zależy od rodzaju diety, ale generalnie za dietetyczne uważa się mięsa o niskiej zawartości tłuszczów – szczególnie tych nasyconych. Dlatego będąc nie diecie najlepiej spożywać jagnięcinę, cielęcinę oraz drób. Można pomyśleć także o wołowinie, natomiast raczej należy zrezygnować z wieprzowiny.

Aby poznać więcej sposobów, technik i rad odnośnie przyrządzania mięsa, zajrzyj na podstronę Przepisy.
Pyszny garmaż Babci Jasi
Gwarancja jakości
gdzie parkować
Befsztyk Blog
Rabaty dla restauracji
SSL na befsztyk.pl
Zakupy grupowe

Newsletter

Bądź na bieżąco w nowościami i promocjami!
Zapoznałem się z informacją o przetwarzaniu danych. Administratorem Twoich danych osobowych jest Taste Store Łukasz Prokopowicz prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą Łukasz Prokopowicz, z siedzibą w Warszawie, przy ul. Stanisława Dygata 3, lok. U1, 01-748 Warszawa, e-mail: sklep@tastestore.pl. Twoje dane osobowe przetwarzane są w celu wysyłania Newslettera od Taste Store, który może zawierać informacje handlowe. Zgodę można wycofać w każdym czasie w sposób określony w Polityce prywatności. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych znajduje się w naszej Polityce prywatności sklepu internetowego Taste Store.  Pole jest obowiązkowe do wypełnienia

Informacje

  • Kontakt Taste Store
  • Kontakt Puławska
  • Regulamin
  • Polityka prywatności

Szybki kontakt

Taste Store Meats & More:
tel. 668 668 500
tel. 22 254 11 11
Nie zdążyliśmy odebrać?
Skontaktuj się z nami przez Messengera Odpowiemy!
Czynne: pon.-pt.: 9-19 / sob.: 9-15


Social media

Copyright © 2023
oprogramowanie sklepu: AptusShop projekt i strony: Aptus.pl
Smalec z kaczki 100%

Smalec z kaczki 100%

22,90 zł / szt
szt
Confit z perliczki

Confit z perliczki

Confit z nóg perliczki - 5/6 sztuk.
Udka perliczki gotowane w tłuszczu kaczym i zakonserwowane wraz...
92,90 zł / szt
szt
Tort wędlin TASTE STORE

Tort wędlin TASTE STORE

UWAGA: ARTYKUŁ NIEDOSTĘPNY DLA WYSYŁEK KURIERSKICH.

Tort przygotowany po raz pierwszy na urodziny syna właścicieli okazał...
319,90 zł / szt.
szt.
Sprawdź dostępność:
Bon prezentowy DELIKATES

Bon prezentowy DELIKATES

Zrób prezent swoim bliskim, przyjaciołom, komu tylko chcesz!
Zrób niespodziankę i zamów bon prezentowy DELIKATES na...
150,00 zł / szt
szt